sobota, 22 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru

"Żar leje się z nieba...... taka spiekota w mieście to piekło...".
Dlatego polecam:
orzeźwiający, lekko kwaskowy i aromatyczny kompot rabarbarowy z dodatkiem mięty i kostek lodu.







Składniki:
  • 6 pędów rabarbaru
  • ok. 4 litrów wody
  • cukier do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • listki mięty
  • kostki lodu
Wykonanie:

Rabarbar opłukać. Z pędów rabarbaru odciąć końce i pokroić w ok 2 cm części. Wrzucić do garnka.
Rabarbar zalać wodą i gotować ok 40 min na średnim ogniu. W międzyczasie dodać cukier do smaku, cukier waniliowy oraz sok z cytryny.

Lekarstwo na upały - kompot z kostkami lodu i miętą lub innymi Waszymi ulubionymi ziołami. ... I ten niesamowity kolor kompotu:).... można przy nim pomarzyć o wszystkim;)


piątek, 21 czerwca 2013

Konfitury truskawkowe z rabarbarem i rozmarynem

Potrzebnych jest tylko kilka składników, by lato zamknąć w słoiczku;). ....Bo gdy przyjdą jesienne szarugi wystarczy zrobić klik, a słodycz i zapach truskawek przeniesie nas w czasie:).
Truskawki z rabarbarem dla mnie połączenie idealne, one małe kokietki, zaś rabarbar  - zadziorny podrywacz.




Składniki (na ok 6 średnich słoiczków):
  • ok. 2 kilogramów truskawek
  • 4 pędy rabarbaru
  • cukier - na smak (dla  słodkich łasuchów więcej dla nie łasuchów mniej. Cukier brązowy, biały,  brzozowy.... taki jak lubicie)
  • sok z 1 cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
Wykonanie:
  1. Truskawki zasypać cukrem i odstawić by puściły sok.
  2. Rabarbar oczyścić i pokroić na 2 cm części. 
  3. Rozgrzać rondel i wsypać trochę cukru tak aby się rozpuścił ale nie zbrązowił a następnie dorzucić pokrojony rabarbar. Podsmażyć ok 10 - 15 min.
  4. Truskawki wraz przełożyć do czystego rondla i zagotować. Kiedy zrobi się piana wyłączyć ogień. Pianę zebrać i wyrzucić. Do truskawek dodać rabarbar i sok z cytryny. Truskawki ponownie zagotować i smażyć na wolnym ogniu ok. .20 - 25 min. Czynność tę powtarzać do momentu kiedy płyn zagęści się do konsystencji konfitury. Ja smażę konfitury przez 2 dni. Oczywiście należy dosłodzić do smaku tyle ile kto potrzebuje:).
  5. Słoiczki umyć i wyprażyć w 150 stopniach C. Kiedy przestygną do każdego z nich na dno wyłożyć kilka sparzonych listków rozmarynu. Mocno gorącą konfiturę przelać do słoików a na wierzch również położyć kilka listków rozmarynu. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem tak aby się zassały.



środa, 19 czerwca 2013

Risotto z kurkami

Kto nie kocha kurek? ... 
Proponuję pyszne i aromatyczne risotto ze świeżymi, aromatycznymi kurkami oraz świeżym tymiankiem.
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • świeże kurki ok 200 gram
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula lub 2 - 3 szalotki
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2  łyżki masła
  • ok. szklanki sera tartego typu parmezan lub parmezanu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • bulion warzywny ok. 4 szklanek
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
  1. Kurki oczyścić z piasku i opłukać. Większe sztuki pokroić na mniejsze części.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Rozgrzać patelnię i dodać oleju.  Dodać cebulę i czosnek, krótko poddusić, ale nie zbrązowić.
  4. Do cebuli i czosnku dodać kurki oraz sok z cytryny i podsmażać do momentu kiedy woda z kurek zredukuje się o połowę. Przełożyć do miski.
  5. Na patelnię po kurkach wlać resztę oleju, dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty.
  6. Dodać wino, kiedy płyn się zredukuje podlewać ryż bulionem. Smażyć ok 15 minut.
  7. Do ryżu dodać kurki, wymieszać i smażyć jeszcze ok. 10 minut.
  8. Dodać masło, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz połowę startego sera. Wymieszać, ryż powinien być aksamitny i kremowy.
  9. Risotto podawać posypane tymiankiem i startym parmezanem.
Smacznego:)


środa, 12 czerwca 2013

Kurki w śmietanie

Zaczęło się...
już są... już są... już są  maleńkie,  ukochane, złociutkie, pachnące ziemią i słońcem...  najlepsze na świecie grzyby.
Po zjedzeniu choćby garstki szybko wzrośnie poziom  endorfin:)
... truskawki w sezonie opóźnione za to kurki przyspieszone - ależ jestem szczęśliwa:).


Składniki (na 2 osoby):
  • 250 gram kurek
  • 1 średnia cebula
  • pęczek kopru
  • 1 opakowanie śmietany do sosów lub zup
  • masło klarowane lub olej ok. 3 łyżek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża łyżka masła (tylko jeśli zamierzacie poddusić cebulę i grzyby  na oleju)

Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kurki oczyścić pędzelkiem z piasku i  opłukać pod bieżącą wodą (trzeba zrobić to szybko, aby grzyby nie napiły się za dużo wody).:)
Rozgrzać patelnię lub najlepiej rondelek i dodać olej/masło klarowane.
Następnie dodać cebulę i poddusić do miękkości, po czym dodać grzyby.
Przykryć pokrywką i dusić ok 10 - 15 min na małym ogniu. (Kurki powinny puścić wodę, dlatago ja w swoim przepisie nie dodaje dodatkowo wody, ale jeśli uznacie, że płynu jest za mało - możecie dodać odrobinę.) 
Gdy grzyby zmiękną, dodać sól do smaku, masło oraz ok. 3 łyżek śmietany + poszatkowany koper. Na koniec dodać pieprz.
Podawać z przypieczoną bułką, ciemnym chlebem, makaronem, plackami ziemniaczanymi, naleśnikami lub.... z tym na co akurat macie ochotę:)
Smacznego:)

 




Frittata pomidorowa

Na śniadanie, lub lunch zrób frittatę...:)
... pachnącą pomidorami i słodkim zapachem przypieczonego sera...



Składniki:

  • 2 duże pomidory (najlepsza odmiana o małej ilości soku)
  • 3 łyżki oliwy/ oleju
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu (ja użyłam polskiego sera "bursztyn")
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • świeże ulubione  zioła do posypania (ja użyłam mięty i szałwii)
Wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać piekarnik do ok 170 stopni C.
Jajka wbić do miski, dodać sól, pieprz, czosnek oraz starty ser. Wymieszać.
Rozgrzać patelnię, dodać olej i trzymać na średnim ogniu (super jeśli macie taką patelnię, którą można wstawić do piekarnika).
Wlać masę jajeczną i smażyć dopóki jajka na brzegach nie zaczną nabierać złoto-brązowego koloru.
Jeśli, tak przełożyć patelnie do nagrzanego piekarnika i zapiekać jeszcze ok 10 min. (W przypadku gdy nie możecie patelni wstawić do piekarnika, można jajka przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, tylko trzeba uważać, aby nie przypalić od spodu).
Smacznego:)


poniedziałek, 10 czerwca 2013

Babeczki z kalafiora

Cóż... przedstawiam pana Kalafiora w nowej odsłonie :)...
(przynajmniej dla mnie:))


Składniki:
  • mały kalafior lub 1/2 dużego
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki startego paremzanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie: 
Kalafiora pokroić na mniejsze części, rozłożyć na blasze i pokropić oliwą, posypać solą. Dodać gałązki świeżego tymianku. Piekarnik rozgrzać do ok 200 stopni C. Piec do momentu, kiedy kalafior zrobi się lekko złoty i miękki.
(oczywiście można także kalafiora obgotować w wodzie ale nie będzie miał wtedy słodko - orzechowego smaku.)

Kiedy kalafior zostanie podpieczony 3/4 całości przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miksujemy. Potem dodajemy pozostałą część kalafiora i ewentualnie jeśli lubicie ostrzejsze smaki,  trochę kaparów.
Masę przekładamy do kokilek lub foremek na muffinki. Piekarnik rozgrzewamy do ok 170 stopni C i pieczemy ok 30 minut do zbrązowienia.
Można podać z grillowanymi warzywami, mięsem, rybą lub sosami pesto lub pomidorowym.
Smacznego…;)

niedziela, 9 czerwca 2013

Omlet z serem i ziołami

Coś szybkiego, sytego  z orzeźwiającą nutką.
Łatwy do przyrządzenia - umożliwia stworzenie czegoś niebanalnego poprzez wybór własnych ulubionych dodatków.

   Historia omletu sięga głęboko wstecz do starożytnego bliskiego wschodu, później udomowili go francuzi udoskonalając recepturę. 
Największy omlet usmażyli japończycy:), osiągnął rozmiary 128 m a zużyto na niego 160,000 tysięcy jajek.;)



Składniki
Omlet (na 1 osobę):
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki tartego sera twardego typu parmezan (użyłam litewskiego Dziugasa)
  • szczypiorek zielony
  • bazylia świeże listki
  • twarożek typu ricotta lub kremowy twarożek  1,5 łyżki
  • Jeśli chcecie aby omlet był puszysty odrobina wody gazowanej. 
Wykonanie:
Jajka roztrzepać dodać, sól i pieprz, oraz ewentualnie odrobinę wody gazowanej ok. 3 łyżek.
Zioła poszatkować. Masło rozpuścić na patelni tak aby dokładnie pokryło dno patelni. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię smażyć ok 2 min, kiedy jajka zaczną się ścinać posypać omlet ziołami oraz startym serem, położyć twarożek. Szpatułką odchylić brzegi i złożyć omlet na 3 razy.
Jeśli jajka długo się ścinają przykryć patelnię pokrywką, lub odchylić brzegi omletu aby nieścięte jajka spłynęły na dno.

Sos pomidorowy (na 1 osobę):
  • 5 pomidorków typu cherry
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1łyżka poszatkowanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka czerwonego winegretu
Wykonanie:
Pomidorki umyć, przekroić na pół. Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, oraz sól i pieprz. Chwilę podusić. Podlać winegretem dodać pozostałą część oliwy, na koniec posypać szczypiorkiem.






sobota, 8 czerwca 2013

Placki z jabłkami

Mamooo... co dziś na śniadanie?.... może placki z jabłkami?
Powszechnie znane i lubiane przez wszystkich małych i dużych :) i prawie każdy ma na nie swój
sposób.


Składniki (na ok. 15 placków):
  • 2 jajka
  • duży kubeczek jogurtu (użyłam greckiego)
  • 6-8 dużych łyżek mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 jabłka lub dowolne ulubione owoce
Czas przygotowania ok. 30 min.

Przygotowanie:
Jajka wymieszać, wraz z 3/4 zawartości jogurtu, dodać mąkę ( ciasto powinno mieć
dość gęstą konsystencję), dodać cukier waniliowy oraz pokrojone owoce. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnim ogniu.
Smacznego:)


środa, 5 czerwca 2013

Szaszłyki z kurczaka, sos tzatziki oraz kotlet z kaszy gryczanej i bobu

Nagotowałam ja kaszy oj nagotowałam...:)

   Z poprzedniego obiadu zostało mi trochę kaszy gryczanej....co ja piszę - nie trochę... DUŻO:)
i co by tu z niej zrobić... szybki "look" po książkach i jest inspiracja dzięki niezwykłym przepisom
z  książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy".:

Dlatego, tak przy okazji wymyślania sposobu na zagospodarowanie kaszy, powstały szaszłyki z kurczaka i tzatziki - jako dodatek do rzeczonej kaszy :)




Proszę bardzo oto przepisy 3 w 1:

Szaszłyki z kurczaka

Składniki: pierś z kurczaka, składniki na marynatę: 1/2 filiżanki oliwy, 3 łyżki sosu sojowego jasnego,  4 krople sosu rybnego (opcjonalnie), łyżeczka cukru brązowego, 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kolendry, 1 łyżeczka sumaku (albo sok z cytryny lub to i to), 1/2 łyżeczki chilli, 2 rozgniecione ząbki czosnku.

Przygotowanie: Mięso pokroić w grubą kostkę i zamarynować, włożyć do woreczka foliowego, wymacerować i wstawić do lodówki. Najlepiej gdyby mięso marynowało się co najmniej 2 godziny.
Po wyjęciu z marynaty, nabić na patyczki wraz z czosnkiem - dość luźno. Grillować np. na patelni
grillowej początkowo na dość dużym ogniu potem na mniejszym.

Sos Tzatziki

Składniki: ogórek długi zielony, 2 ząbki czosnku, jogurt najlepiej grecki lub bałkański ewentualnie serek mascarpone, pęczek kopru lub mięta, sok z 1/2 cytryny, sól do smaku, oliwa.

Przygotowanie:Ogórek obrać i zetrzeć na tarce albo na dużych albo na małych oczkach jak lubicie:), odcisnąć sok z ogórka, dodać jogurt,  sok z cytryny, czosnek, poszatkowany drobno koper lub miętę. Wymieszać. Na koniec pokropić oliwą.

Kotlety z kaszy gryczanej   z bobem

Przepis inspirowany tym  z książki ""Przemytnicy marchewki, groszku soczewicy" (czyli przepis na kotlety gryczane z orzechami i sosem pieczarkowym).

Składniki: Ugotowana kasza gryczana, bób zielony ok. 1,5 szklanki, pestki z dyni, pestki ze słonecznika, łyżeczka ziół ulubionych np, szałwi,  kozieradki lub kuminu, pieprz do smaku, sól do smaku,  mąka groszkowa ok. szklanki (ja użyłam ziemniaczanej 1/2 szklanki).

Przygotowanie: Bób świeży lub mrożony gotujemy i obieramy ze skórki, ja użyłam bobu z puszki już ugotowanego. Następnie bób rozgniatamy widelcem i dodajemy do kaszy wraz z przyprawami o ziarnami słonecznika i dyni. Mąkę mieszamy z ok 1/2 szklanki wody (konsystencja ciasta naleśnikowego) i dodajemy do kaszy. Całość mieszamy i formujemy płaskie kotleciki. Smażymy na oleju aż się przyrumienią.



Potrawka z kurczaka - smaki dzieciństwa...

Kto z nas nie wspomina z rozrzewnieniem czasów przedszkolnych...?:)
...potrawka z kurczaka z przedszkola ymm yami, nikt nie umiał takiej zrobić jak przedszkolne panie kucharki.
Dlatego postanowiłam sobie przymomnieć te chwile i choć na moment być... - tam.
       ...Słodka, maślana, cytrynowa z wyraźną nutą kopru...
Świetna z ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem lub tłuczonymi ziemniakami, ja podałam ją z niepaloną (białą)  kaszą gryczną.
Składniki (dla 2-3 osób):

  •  2 spore podudzia z kurczaka
  • włoszczyzna (ja użyłam młodej bo wiosna)
  • 1- 2 łyżki stołowa śmietany do sosów lub 18%
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe oleju najlepiej rzepakowego
  • bulion
  • sok wyciścięty z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie kilka listków świeżej szałwi (ja użyłam ananasowej)
Sposób przygotowania:

Przyznam się, że upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu.
   Gotując rosół - mięso,  warzywa i wywar  wykorzystałam właśnie do potrawki.

Jeśli nie chce wam się gotować bulionu możecie wykorzystać ten z kostki lub bulionetki i w tym wywarze ugotować marchewkę z włoszczyzny i kurczaka do miękkości.

Ale, ale - od początku;)

1. Umyć mięso w zimnej wodzie, umyć włoszczyznę i oczyścić z niepotrzebnych części
2. Mięso zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Pamiętać
aby zebrać szumowiny. Następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i dalej gotować najmniej  1,5   godziny. Na koniec posolić do smaku.
     I tak mamy już bulion i ugotowanego kurczaka.
3. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części, pozbawić skóry.
4.  Cebulę drobno poszatkować w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju.
5.  Do cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka podusić chwilę i podlać bulionem, tak aby ilość płynu była powyżej mięsa ok 2 cm.
6. Dodać masło i sok z cytryny oraz pokrojoną w plasterki młodą marchewkę (kiedy marchew nie jest już młoda zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach).
7. Całość dusić ok 10-15 minut.
8. Jeśli całość jest zbyt rzadka zaprawić mąką
9. Dodać śmietanę i koperek lub inne lubiane zielone dodatki
10. Wymieszać i podawać z tym co kto lubi: ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem, chlebem.......

Smacznego:)