czwartek, 4 lipca 2013

Ciasto z owocami jagodowymi

...Jesteśmy jagódki, czarne jagódki
mieszkamy w lasach zielonych...

Na słodkie leniwe wieczory........

 Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki do owoców
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 400-500 g jagód (lub innych owoców np, malin, agrestu, jeżyn, porzeczek)

Przygotowanie:
  1. Jagody podsmażyć krótko z cukrem w rondelku jeśli jest za dużo soku zagęścić mąką ziemniaczaną (rozrobić ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej w odrobinie wody i dodać do jagód).
  2. Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i 2/3 szklanki cukru, 5 żółtkami oraz szczyptą soli.
  3. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części.
  4. Ciasto zwinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 min.
  5. Białka jajek ubić na sztywno i pod koniec dodać 1/3 szklanki cukru.
  6. Schłodzone ciasto ( 1 część) zetrzeć na tarce na dno formy do pieczenia (forma ok 20x30).
  7. Na ciasto nanieść jagody ( ja dodatkowo rozłożyłam na masie jagodowej świeże maliny)
  8. Ubite białka wyłożyć na owoce i na to zetrzeć drugą cześć ciasta.
  9. Piec ok 40 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Smacznego…;)