...Jesteśmy jagódki, czarne jagódki
mieszkamy w lasach zielonych...
Na słodkie leniwe wieczory........
Składniki:
Przygotowanie:
mieszkamy w lasach zielonych...
Na słodkie leniwe wieczory........
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki do owoców
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400-500 g jagód (lub innych owoców np, malin, agrestu, jeżyn, porzeczek)
Przygotowanie:
- Jagody podsmażyć krótko z cukrem w rondelku jeśli jest za dużo soku zagęścić mąką ziemniaczaną (rozrobić ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej w odrobinie wody i dodać do jagód).
- Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i 2/3 szklanki cukru, 5 żółtkami oraz szczyptą soli.
- Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części.
- Ciasto zwinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 min.
- Białka jajek ubić na sztywno i pod koniec dodać 1/3 szklanki cukru.
- Schłodzone ciasto ( 1 część) zetrzeć na tarce na dno formy do pieczenia (forma ok 20x30).
- Na ciasto nanieść jagody ( ja dodatkowo rozłożyłam na masie jagodowej świeże maliny)
- Ubite białka wyłożyć na owoce i na to zetrzeć drugą cześć ciasta.
- Piec ok 40 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Smacznego…;)