czwartek, 5 września 2013

Zupa ziemniaczana

Podobno ludzie dzielą się na tych co lubią ziemniaki i na tych, którzy ponad wszystko wielbią makaron:)
... ja zdecydowanie należę  do tej pierwszej grupy;).


Składniki:
  1. ok. 3/4 kg ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  2. 2 marchewki
  3. 2 pietruszki 
  4. kawałek selera, 
  5. kawałek pora
  6. 1 średnia cebula lub 3 szalotki
  7. 3 łyżki masła (klarowanego)
  8. 4 kromki  pieczywa jasnego, ciemnego lub bułki
  9. szczypta gałki muszkatołowej, szczypta majeranku,  sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1.  Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
  2. W dużym garnku umieścić ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora i selera, zeszkloną cebulę (ewentualnie skrzydełka lub udka z kurczaka), zalać zimną wodą i zagotować.
  3. Kiedy pietruszka, seler, i por zmiękną i oddadzą smak, usunąć je z wywaru - tak samo trzeba zrobić z mięsem jeśli bulion ma być mięsny.
  4. Wywar zmiksować blenderem, dodać odrobinę startej gałki, dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Na patelni rozgrzać klarowane masło, z pieczywa zrobić rumiane grzanki, następnie zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
  6.  Zupę podawać z wrzuconymi do niej grzankami, posypać majerankiem i /lub posiekaną natką pietruszki. 

środa, 4 września 2013

Kurczak w papryce z pomidorami i malinami

Zostało mi troszkę malin, które nie zostały zjedzone :)  poprzedniego dnia a wiadomo maliny to bardzo delikatne owoce.
     I tak w wyniku eksperymentu powstało coś bardzo smacznego.



Składniki:

  • 2 - 3 uda z kurczaka
  • papryka słodka ok 2 łyżek
  • sól ok. 1, 5 łyżeczki
  • pieprz szczypta
  • papryka ostra ok. 1/2 łyżeczki
  • 5 łyżek masła klarowanego miękkiego lub 6 łyżek oleju
  • 1/2 kubeczka malin
  • 10 pomidorków koktajlowych

 Wykonanie:

  1. Kurczaka umyć udka odzielić od podudzi
  2. Zmieszać paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i olej lub masło na pastę. Pastą wysmarować udka i wstawić do lodówki na kilka godzin. (Jeśli nie ma czasu to nie) :)
  3. Kurczaka przełożyć do brytfanny i obłożyć pomidorkami. Wstawić do nagrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 1 godziny. 
  4. Pod koniec pieczenia tak 10 - 15 min.  przed końcem wsypać do brytfanki maliny. 


Kasza jęczmienna z kurkami

kipi kasza kipi groch, lepsza kasza niż ten groch...

Sezon kurkowy w rozkwicie, dlatego postanowiłam zaproponować wariacje: kurki z kaszą wiejską jęczmienną.
Bardzo sycące i jednocześnie w miarę lekkie danie, dobre też jako dodatek :)




Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy wiejskiej (jęczmienna łamana)
  • ok 250 gram kurek
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę)
  • bulion warzywny 
  • 1 - 2 łyżki masła
  • olej rzepakowy ok. 3 łyżek
  • koperek świerzy posiekany lub tymianek (inne ulubione zioła)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: 

  1. Kurki oczyścić, umyć i podzielić - te mniejsze i ładne odłożyć natomiast te większe lub połamane drobno poszatkować .
  2. Rozgrzać patelnię wlać olej i dodać cebulę - smażyć ok. 3 minut
  3. Dodać kurki ale tylko te całe - krótko poddusić
  4. Wsypać kaszę i  smażyć krótko  ok. 2 minut
  5. Następnie wlać bulion, ale tak jak przy risotto tylko tyle by płyn przykrył kaszę. Smażyć ok 15 - 20 minut do momentu uzyskania miękkości kaszy. Jednocześnie cały czas podlewać bulionem. W trakcie dodać pozostałą część poszatkowanych kurek.
  6. Na koniec dodać masło, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Wymieszać. 


Niemiecki placek ze śliwkami

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Klopp's Kitchen.  


Ciasto wyszło wspaniałe,  delikatne i rozpływające się w ustach - chociaż wygląda troszkę inaczej niż na powyższym blogu, może dlatego że dodałam więcej mleka i mąki.




Składniki:
  1. ok. 10 - 18 śliwek węgierek pokrojonych na ćwiartki
  2. kostka masła
  3. 180 gram cukru
  4. 1 jajko
  5. cukier waniliowy lub 2 łyżeczki syropu waniliowego
  6. 1 filiżanka mleka 
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. szczypta soli
  9. 140 gram mąki
  10. cukier puder do posypania ciasta
  11. jeśli ktoś lubi cynamon do posypania śliwek
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do ok. 160 stopni celsjusza,
  2. Zmiksować masło z cukrem,
  3. Dodać mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy o w miarę luźnej konsystencji ( podobnej do kremu),
  4. Wyłożyć masę do brytfanki i wygładzić,
  5. Ułożyć na cieście śliwki i posypać cynamonem (ja posypałam cukrem cynamonowym),
  6. Piec ok. 1 godziny - do uzyskania ciemno-złotego koloru.
Smacznego:)


Dziękuję za miłe komentarze

Dziękuję wszystkim Czytelnikom  za ciepłe i życzliwe komentarze.
Po dłuuugiej wakacyjnej przerwie ...
zabieram się do pracy:).