kipi kasza kipi groch, lepsza kasza niż ten groch...
Składniki:
Wykonanie:
Sezon kurkowy w rozkwicie, dlatego postanowiłam zaproponować wariacje: kurki z kaszą wiejską jęczmienną.
Bardzo sycące i jednocześnie w miarę lekkie danie, dobre też jako dodatek :)
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy wiejskiej (jęczmienna łamana)
- ok 250 gram kurek
- 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę)
- bulion warzywny
- 1 - 2 łyżki masła
- olej rzepakowy ok. 3 łyżek
- koperek świerzy posiekany lub tymianek (inne ulubione zioła)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Kurki oczyścić, umyć i podzielić - te mniejsze i ładne odłożyć natomiast te większe lub połamane drobno poszatkować .
- Rozgrzać patelnię wlać olej i dodać cebulę - smażyć ok. 3 minut
- Dodać kurki ale tylko te całe - krótko poddusić
- Wsypać kaszę i smażyć krótko ok. 2 minut
- Następnie wlać bulion, ale tak jak przy risotto tylko tyle by płyn przykrył kaszę. Smażyć ok 15 - 20 minut do momentu uzyskania miękkości kaszy. Jednocześnie cały czas podlewać bulionem. W trakcie dodać pozostałą część poszatkowanych kurek.
- Na koniec dodać masło, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Wymieszać.
edit: 250 gramÓW kurek, koperek świeŻy pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń