środa, 4 września 2013

Kasza jęczmienna z kurkami

kipi kasza kipi groch, lepsza kasza niż ten groch...

Sezon kurkowy w rozkwicie, dlatego postanowiłam zaproponować wariacje: kurki z kaszą wiejską jęczmienną.
Bardzo sycące i jednocześnie w miarę lekkie danie, dobre też jako dodatek :)




Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy wiejskiej (jęczmienna łamana)
  • ok 250 gram kurek
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę)
  • bulion warzywny 
  • 1 - 2 łyżki masła
  • olej rzepakowy ok. 3 łyżek
  • koperek świerzy posiekany lub tymianek (inne ulubione zioła)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie: 

  1. Kurki oczyścić, umyć i podzielić - te mniejsze i ładne odłożyć natomiast te większe lub połamane drobno poszatkować .
  2. Rozgrzać patelnię wlać olej i dodać cebulę - smażyć ok. 3 minut
  3. Dodać kurki ale tylko te całe - krótko poddusić
  4. Wsypać kaszę i  smażyć krótko  ok. 2 minut
  5. Następnie wlać bulion, ale tak jak przy risotto tylko tyle by płyn przykrył kaszę. Smażyć ok 15 - 20 minut do momentu uzyskania miękkości kaszy. Jednocześnie cały czas podlewać bulionem. W trakcie dodać pozostałą część poszatkowanych kurek.
  6. Na koniec dodać masło, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Wymieszać. 


1 komentarz:

  1. edit: 250 gramÓW kurek, koperek świeŻy pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń