środa, 4 września 2013

Niemiecki placek ze śliwkami

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Klopp's Kitchen.  


Ciasto wyszło wspaniałe,  delikatne i rozpływające się w ustach - chociaż wygląda troszkę inaczej niż na powyższym blogu, może dlatego że dodałam więcej mleka i mąki.




Składniki:
  1. ok. 10 - 18 śliwek węgierek pokrojonych na ćwiartki
  2. kostka masła
  3. 180 gram cukru
  4. 1 jajko
  5. cukier waniliowy lub 2 łyżeczki syropu waniliowego
  6. 1 filiżanka mleka 
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. szczypta soli
  9. 140 gram mąki
  10. cukier puder do posypania ciasta
  11. jeśli ktoś lubi cynamon do posypania śliwek
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do ok. 160 stopni celsjusza,
  2. Zmiksować masło z cukrem,
  3. Dodać mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy o w miarę luźnej konsystencji ( podobnej do kremu),
  4. Wyłożyć masę do brytfanki i wygładzić,
  5. Ułożyć na cieście śliwki i posypać cynamonem (ja posypałam cukrem cynamonowym),
  6. Piec ok. 1 godziny - do uzyskania ciemno-złotego koloru.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz