Inspiracja zaczerpnięta z bloga Klopp's Kitchen.
Ciasto wyszło wspaniałe, delikatne i rozpływające się w ustach - chociaż wygląda troszkę inaczej niż na powyższym blogu, może dlatego że dodałam więcej mleka i mąki.
Składniki:
- ok. 10 - 18 śliwek węgierek pokrojonych na ćwiartki
- kostka masła
- 180 gram cukru
- 1 jajko
- cukier waniliowy lub 2 łyżeczki syropu waniliowego
- 1 filiżanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 140 gram mąki
- cukier puder do posypania ciasta
- jeśli ktoś lubi cynamon do posypania śliwek
- Rozgrzać piekarnik do ok. 160 stopni celsjusza,
- Zmiksować masło z cukrem,
- Dodać mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy o w miarę luźnej konsystencji ( podobnej do kremu),
- Wyłożyć masę do brytfanki i wygładzić,
- Ułożyć na cieście śliwki i posypać cynamonem (ja posypałam cukrem cynamonowym),
- Piec ok. 1 godziny - do uzyskania ciemno-złotego koloru.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz