środa, 4 września 2013

Kurczak w papryce z pomidorami i malinami

Zostało mi troszkę malin, które nie zostały zjedzone :)  poprzedniego dnia a wiadomo maliny to bardzo delikatne owoce.
     I tak w wyniku eksperymentu powstało coś bardzo smacznego.



Składniki:

  • 2 - 3 uda z kurczaka
  • papryka słodka ok 2 łyżek
  • sól ok. 1, 5 łyżeczki
  • pieprz szczypta
  • papryka ostra ok. 1/2 łyżeczki
  • 5 łyżek masła klarowanego miękkiego lub 6 łyżek oleju
  • 1/2 kubeczka malin
  • 10 pomidorków koktajlowych

 Wykonanie:

  1. Kurczaka umyć udka odzielić od podudzi
  2. Zmieszać paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i olej lub masło na pastę. Pastą wysmarować udka i wstawić do lodówki na kilka godzin. (Jeśli nie ma czasu to nie) :)
  3. Kurczaka przełożyć do brytfanny i obłożyć pomidorkami. Wstawić do nagrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 1 godziny. 
  4. Pod koniec pieczenia tak 10 - 15 min.  przed końcem wsypać do brytfanki maliny. 


1 komentarz: