czwartek, 5 września 2013

Zupa ziemniaczana

Podobno ludzie dzielą się na tych co lubią ziemniaki i na tych, którzy ponad wszystko wielbią makaron:)
... ja zdecydowanie należę  do tej pierwszej grupy;).


Składniki:
  1. ok. 3/4 kg ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
  2. 2 marchewki
  3. 2 pietruszki 
  4. kawałek selera, 
  5. kawałek pora
  6. 1 średnia cebula lub 3 szalotki
  7. 3 łyżki masła (klarowanego)
  8. 4 kromki  pieczywa jasnego, ciemnego lub bułki
  9. szczypta gałki muszkatołowej, szczypta majeranku,  sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1.  Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
  2. W dużym garnku umieścić ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora i selera, zeszkloną cebulę (ewentualnie skrzydełka lub udka z kurczaka), zalać zimną wodą i zagotować.
  3. Kiedy pietruszka, seler, i por zmiękną i oddadzą smak, usunąć je z wywaru - tak samo trzeba zrobić z mięsem jeśli bulion ma być mięsny.
  4. Wywar zmiksować blenderem, dodać odrobinę startej gałki, dodać sól i pieprz do smaku.
  5. Na patelni rozgrzać klarowane masło, z pieczywa zrobić rumiane grzanki, następnie zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
  6.  Zupę podawać z wrzuconymi do niej grzankami, posypać majerankiem i /lub posiekaną natką pietruszki. 

1 komentarz: