poniedziałek, 10 czerwca 2013

Babeczki z kalafiora

Cóż... przedstawiam pana Kalafiora w nowej odsłonie :)...
(przynajmniej dla mnie:))


Składniki:
  • mały kalafior lub 1/2 dużego
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki startego paremzanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie: 
Kalafiora pokroić na mniejsze części, rozłożyć na blasze i pokropić oliwą, posypać solą. Dodać gałązki świeżego tymianku. Piekarnik rozgrzać do ok 200 stopni C. Piec do momentu, kiedy kalafior zrobi się lekko złoty i miękki.
(oczywiście można także kalafiora obgotować w wodzie ale nie będzie miał wtedy słodko - orzechowego smaku.)

Kiedy kalafior zostanie podpieczony 3/4 całości przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miksujemy. Potem dodajemy pozostałą część kalafiora i ewentualnie jeśli lubicie ostrzejsze smaki,  trochę kaparów.
Masę przekładamy do kokilek lub foremek na muffinki. Piekarnik rozgrzewamy do ok 170 stopni C i pieczemy ok 30 minut do zbrązowienia.
Można podać z grillowanymi warzywami, mięsem, rybą lub sosami pesto lub pomidorowym.
Smacznego…;)

3 komentarze: