środa, 12 czerwca 2013

Kurki w śmietanie

Zaczęło się...
już są... już są... już są  maleńkie,  ukochane, złociutkie, pachnące ziemią i słońcem...  najlepsze na świecie grzyby.
Po zjedzeniu choćby garstki szybko wzrośnie poziom  endorfin:)
... truskawki w sezonie opóźnione za to kurki przyspieszone - ależ jestem szczęśliwa:).


Składniki (na 2 osoby):
  • 250 gram kurek
  • 1 średnia cebula
  • pęczek kopru
  • 1 opakowanie śmietany do sosów lub zup
  • masło klarowane lub olej ok. 3 łyżek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża łyżka masła (tylko jeśli zamierzacie poddusić cebulę i grzyby  na oleju)

Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kurki oczyścić pędzelkiem z piasku i  opłukać pod bieżącą wodą (trzeba zrobić to szybko, aby grzyby nie napiły się za dużo wody).:)
Rozgrzać patelnię lub najlepiej rondelek i dodać olej/masło klarowane.
Następnie dodać cebulę i poddusić do miękkości, po czym dodać grzyby.
Przykryć pokrywką i dusić ok 10 - 15 min na małym ogniu. (Kurki powinny puścić wodę, dlatago ja w swoim przepisie nie dodaje dodatkowo wody, ale jeśli uznacie, że płynu jest za mało - możecie dodać odrobinę.) 
Gdy grzyby zmiękną, dodać sól do smaku, masło oraz ok. 3 łyżek śmietany + poszatkowany koper. Na koniec dodać pieprz.
Podawać z przypieczoną bułką, ciemnym chlebem, makaronem, plackami ziemniaczanymi, naleśnikami lub.... z tym na co akurat macie ochotę:)
Smacznego:)

 




5 komentarzy:

  1. Dzisiaj wykorzystam Twój przepis:) Oj bedzie smakowicie na talerzu :) pozdrawiam :) velia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę daj znać jak wyszło:) J

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj wreszcie kupiłam kurki!!! właśnie gotuje :) i już nie mogę się doczekać ^_^
    Pozdrawiam, i dzięki za przepis! Olivia.D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już szalałam w tym roku z kurkami, lecz dziś wykorzystam ten przepis i podam z placuszkami ziemniaczanymi :) Pędzę do kuchni, bo ślinka cieknie!
    Pozdrawiam :) Tajka

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo szybko i bardzo smacznie dzięki za przepis kurki super w wersji z makaronem i trochę większą ilością śmietany palce lizać :) Marcin

    OdpowiedzUsuń