Zaczęło się...
już są... już są... już są maleńkie, ukochane, złociutkie, pachnące ziemią i słońcem... najlepsze na świecie grzyby.
Po zjedzeniu choćby garstki szybko wzrośnie poziom endorfin:)
... truskawki w sezonie opóźnione za to kurki przyspieszone - ależ jestem szczęśliwa:).
Składniki (na 2 osoby):
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kurki oczyścić pędzelkiem z piasku i opłukać pod bieżącą wodą (trzeba zrobić to szybko, aby grzyby nie napiły się za dużo wody).:)
Rozgrzać patelnię lub najlepiej rondelek i dodać olej/masło klarowane.
Następnie dodać cebulę i poddusić do miękkości, po czym dodać grzyby.
Przykryć pokrywką i dusić ok 10 - 15 min na małym ogniu. (Kurki powinny puścić wodę, dlatago ja w swoim przepisie nie dodaje dodatkowo wody, ale jeśli uznacie, że płynu jest za mało - możecie dodać odrobinę.)
Gdy grzyby zmiękną, dodać sól do smaku, masło oraz ok. 3 łyżek śmietany + poszatkowany koper. Na koniec dodać pieprz.
Podawać z przypieczoną bułką, ciemnym chlebem, makaronem, plackami ziemniaczanymi, naleśnikami lub.... z tym na co akurat macie ochotę:)
już są... już są... już są maleńkie, ukochane, złociutkie, pachnące ziemią i słońcem... najlepsze na świecie grzyby.
Po zjedzeniu choćby garstki szybko wzrośnie poziom endorfin:)
... truskawki w sezonie opóźnione za to kurki przyspieszone - ależ jestem szczęśliwa:).
Składniki (na 2 osoby):
- 250 gram kurek
- 1 średnia cebula
- pęczek kopru
- 1 opakowanie śmietany do sosów lub zup
- masło klarowane lub olej ok. 3 łyżek
- sól, pieprz do smaku
- 1 duża łyżka masła (tylko jeśli zamierzacie poddusić cebulę i grzyby na oleju)
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kurki oczyścić pędzelkiem z piasku i opłukać pod bieżącą wodą (trzeba zrobić to szybko, aby grzyby nie napiły się za dużo wody).:)
Rozgrzać patelnię lub najlepiej rondelek i dodać olej/masło klarowane.
Następnie dodać cebulę i poddusić do miękkości, po czym dodać grzyby.
Przykryć pokrywką i dusić ok 10 - 15 min na małym ogniu. (Kurki powinny puścić wodę, dlatago ja w swoim przepisie nie dodaje dodatkowo wody, ale jeśli uznacie, że płynu jest za mało - możecie dodać odrobinę.)
Gdy grzyby zmiękną, dodać sól do smaku, masło oraz ok. 3 łyżek śmietany + poszatkowany koper. Na koniec dodać pieprz.
Podawać z przypieczoną bułką, ciemnym chlebem, makaronem, plackami ziemniaczanymi, naleśnikami lub.... z tym na co akurat macie ochotę:)
Smacznego:)
Dzisiaj wykorzystam Twój przepis:) Oj bedzie smakowicie na talerzu :) pozdrawiam :) velia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę daj znać jak wyszło:) J
OdpowiedzUsuńdzisiaj wreszcie kupiłam kurki!!! właśnie gotuje :) i już nie mogę się doczekać ^_^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, i dzięki za przepis! Olivia.D
Ja już szalałam w tym roku z kurkami, lecz dziś wykorzystam ten przepis i podam z placuszkami ziemniaczanymi :) Pędzę do kuchni, bo ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) Tajka
Bardzo szybko i bardzo smacznie dzięki za przepis kurki super w wersji z makaronem i trochę większą ilością śmietany palce lizać :) Marcin
OdpowiedzUsuń