piątek, 21 czerwca 2013

Konfitury truskawkowe z rabarbarem i rozmarynem

Potrzebnych jest tylko kilka składników, by lato zamknąć w słoiczku;). ....Bo gdy przyjdą jesienne szarugi wystarczy zrobić klik, a słodycz i zapach truskawek przeniesie nas w czasie:).
Truskawki z rabarbarem dla mnie połączenie idealne, one małe kokietki, zaś rabarbar  - zadziorny podrywacz.




Składniki (na ok 6 średnich słoiczków):
  • ok. 2 kilogramów truskawek
  • 4 pędy rabarbaru
  • cukier - na smak (dla  słodkich łasuchów więcej dla nie łasuchów mniej. Cukier brązowy, biały,  brzozowy.... taki jak lubicie)
  • sok z 1 cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
Wykonanie:
  1. Truskawki zasypać cukrem i odstawić by puściły sok.
  2. Rabarbar oczyścić i pokroić na 2 cm części. 
  3. Rozgrzać rondel i wsypać trochę cukru tak aby się rozpuścił ale nie zbrązowił a następnie dorzucić pokrojony rabarbar. Podsmażyć ok 10 - 15 min.
  4. Truskawki wraz przełożyć do czystego rondla i zagotować. Kiedy zrobi się piana wyłączyć ogień. Pianę zebrać i wyrzucić. Do truskawek dodać rabarbar i sok z cytryny. Truskawki ponownie zagotować i smażyć na wolnym ogniu ok. .20 - 25 min. Czynność tę powtarzać do momentu kiedy płyn zagęści się do konsystencji konfitury. Ja smażę konfitury przez 2 dni. Oczywiście należy dosłodzić do smaku tyle ile kto potrzebuje:).
  5. Słoiczki umyć i wyprażyć w 150 stopniach C. Kiedy przestygną do każdego z nich na dno wyłożyć kilka sparzonych listków rozmarynu. Mocno gorącą konfiturę przelać do słoików a na wierzch również położyć kilka listków rozmarynu. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem tak aby się zassały.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz