niedziela, 9 czerwca 2013

Omlet z serem i ziołami

Coś szybkiego, sytego  z orzeźwiającą nutką.
Łatwy do przyrządzenia - umożliwia stworzenie czegoś niebanalnego poprzez wybór własnych ulubionych dodatków.

   Historia omletu sięga głęboko wstecz do starożytnego bliskiego wschodu, później udomowili go francuzi udoskonalając recepturę. 
Największy omlet usmażyli japończycy:), osiągnął rozmiary 128 m a zużyto na niego 160,000 tysięcy jajek.;)



Składniki
Omlet (na 1 osobę):
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki tartego sera twardego typu parmezan (użyłam litewskiego Dziugasa)
  • szczypiorek zielony
  • bazylia świeże listki
  • twarożek typu ricotta lub kremowy twarożek  1,5 łyżki
  • Jeśli chcecie aby omlet był puszysty odrobina wody gazowanej. 
Wykonanie:
Jajka roztrzepać dodać, sól i pieprz, oraz ewentualnie odrobinę wody gazowanej ok. 3 łyżek.
Zioła poszatkować. Masło rozpuścić na patelni tak aby dokładnie pokryło dno patelni. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię smażyć ok 2 min, kiedy jajka zaczną się ścinać posypać omlet ziołami oraz startym serem, położyć twarożek. Szpatułką odchylić brzegi i złożyć omlet na 3 razy.
Jeśli jajka długo się ścinają przykryć patelnię pokrywką, lub odchylić brzegi omletu aby nieścięte jajka spłynęły na dno.

Sos pomidorowy (na 1 osobę):
  • 5 pomidorków typu cherry
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1łyżka poszatkowanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka czerwonego winegretu
Wykonanie:
Pomidorki umyć, przekroić na pół. Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, oraz sól i pieprz. Chwilę podusić. Podlać winegretem dodać pozostałą część oliwy, na koniec posypać szczypiorkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz