Coś szybkiego, sytego z orzeźwiającą nutką.
Łatwy do przyrządzenia - umożliwia stworzenie czegoś niebanalnego poprzez wybór własnych ulubionych dodatków.
Historia omletu sięga głęboko wstecz do starożytnego bliskiego wschodu, później udomowili go francuzi udoskonalając recepturę.
Największy omlet usmażyli japończycy:), osiągnął rozmiary 128 m a zużyto na niego 160,000 tysięcy jajek.;)
Składniki
Omlet (na 1 osobę):
Jajka roztrzepać dodać, sól i pieprz, oraz ewentualnie odrobinę wody gazowanej ok. 3 łyżek.
Zioła poszatkować. Masło rozpuścić na patelni tak aby dokładnie pokryło dno patelni. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię smażyć ok 2 min, kiedy jajka zaczną się ścinać posypać omlet ziołami oraz startym serem, położyć twarożek. Szpatułką odchylić brzegi i złożyć omlet na 3 razy.
Jeśli jajka długo się ścinają przykryć patelnię pokrywką, lub odchylić brzegi omletu aby nieścięte jajka spłynęły na dno.
Sos pomidorowy (na 1 osobę):
Pomidorki umyć, przekroić na pół. Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, oraz sól i pieprz. Chwilę podusić. Podlać winegretem dodać pozostałą część oliwy, na koniec posypać szczypiorkiem.
Łatwy do przyrządzenia - umożliwia stworzenie czegoś niebanalnego poprzez wybór własnych ulubionych dodatków.
Historia omletu sięga głęboko wstecz do starożytnego bliskiego wschodu, później udomowili go francuzi udoskonalając recepturę.
Największy omlet usmażyli japończycy:), osiągnął rozmiary 128 m a zużyto na niego 160,000 tysięcy jajek.;)
Składniki
Omlet (na 1 osobę):
- 2 jajka
- łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki tartego sera twardego typu parmezan (użyłam litewskiego Dziugasa)
- szczypiorek zielony
- bazylia świeże listki
- twarożek typu ricotta lub kremowy twarożek 1,5 łyżki
- Jeśli chcecie aby omlet był puszysty odrobina wody gazowanej.
Jajka roztrzepać dodać, sól i pieprz, oraz ewentualnie odrobinę wody gazowanej ok. 3 łyżek.
Zioła poszatkować. Masło rozpuścić na patelni tak aby dokładnie pokryło dno patelni. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię smażyć ok 2 min, kiedy jajka zaczną się ścinać posypać omlet ziołami oraz startym serem, położyć twarożek. Szpatułką odchylić brzegi i złożyć omlet na 3 razy.
Jeśli jajka długo się ścinają przykryć patelnię pokrywką, lub odchylić brzegi omletu aby nieścięte jajka spłynęły na dno.
Sos pomidorowy (na 1 osobę):
- 5 pomidorków typu cherry
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1łyżka poszatkowanej cebuli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka czerwonego winegretu
Pomidorki umyć, przekroić na pół. Rozgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, oraz sól i pieprz. Chwilę podusić. Podlać winegretem dodać pozostałą część oliwy, na koniec posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz