środa, 12 czerwca 2013

Frittata pomidorowa

Na śniadanie, lub lunch zrób frittatę...:)
... pachnącą pomidorami i słodkim zapachem przypieczonego sera...



Składniki:

  • 2 duże pomidory (najlepsza odmiana o małej ilości soku)
  • 3 łyżki oliwy/ oleju
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu (ja użyłam polskiego sera "bursztyn")
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • świeże ulubione  zioła do posypania (ja użyłam mięty i szałwii)
Wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać piekarnik do ok 170 stopni C.
Jajka wbić do miski, dodać sól, pieprz, czosnek oraz starty ser. Wymieszać.
Rozgrzać patelnię, dodać olej i trzymać na średnim ogniu (super jeśli macie taką patelnię, którą można wstawić do piekarnika).
Wlać masę jajeczną i smażyć dopóki jajka na brzegach nie zaczną nabierać złoto-brązowego koloru.
Jeśli, tak przełożyć patelnie do nagrzanego piekarnika i zapiekać jeszcze ok 10 min. (W przypadku gdy nie możecie patelni wstawić do piekarnika, można jajka przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, tylko trzeba uważać, aby nie przypalić od spodu).
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz