Nagotowałam ja kaszy oj nagotowałam...:)
Z poprzedniego obiadu zostało mi trochę kaszy gryczanej....co ja piszę - nie trochę... DUŻO:)
i co by tu z niej zrobić... szybki "look" po książkach i jest inspiracja dzięki niezwykłym przepisom
z książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy".:
Dlatego, tak przy okazji wymyślania sposobu na zagospodarowanie kaszy, powstały szaszłyki z kurczaka i tzatziki - jako dodatek do rzeczonej kaszy :)
Proszę bardzo oto przepisy 3 w 1:
Szaszłyki z kurczaka
Składniki: pierś z kurczaka, składniki na marynatę: 1/2 filiżanki oliwy, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 4 krople sosu rybnego (opcjonalnie), łyżeczka cukru brązowego, 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kolendry, 1 łyżeczka sumaku (albo sok z cytryny lub to i to), 1/2 łyżeczki chilli, 2 rozgniecione ząbki czosnku.
Przygotowanie: Mięso pokroić w grubą kostkę i zamarynować, włożyć do woreczka foliowego, wymacerować i wstawić do lodówki. Najlepiej gdyby mięso marynowało się co najmniej 2 godziny.
Po wyjęciu z marynaty, nabić na patyczki wraz z czosnkiem - dość luźno. Grillować np. na patelni
grillowej początkowo na dość dużym ogniu potem na mniejszym.
Sos Tzatziki
Składniki: ogórek długi zielony, 2 ząbki czosnku, jogurt najlepiej grecki lub bałkański ewentualnie serek mascarpone, pęczek kopru lub mięta, sok z 1/2 cytryny, sól do smaku, oliwa.
Przygotowanie:Ogórek obrać i zetrzeć na tarce albo na dużych albo na małych oczkach jak lubicie:), odcisnąć sok z ogórka, dodać jogurt, sok z cytryny, czosnek, poszatkowany drobno koper lub miętę. Wymieszać. Na koniec pokropić oliwą.
Kotlety z kaszy gryczanej z bobem
Przepis inspirowany tym z książki ""Przemytnicy marchewki, groszku soczewicy" (czyli przepis na kotlety gryczane z orzechami i sosem pieczarkowym).
Składniki: Ugotowana kasza gryczana, bób zielony ok. 1,5 szklanki, pestki z dyni, pestki ze słonecznika, łyżeczka ziół ulubionych np, szałwi, kozieradki lub kuminu, pieprz do smaku, sól do smaku, mąka groszkowa ok. szklanki (ja użyłam ziemniaczanej 1/2 szklanki).
Przygotowanie: Bób świeży lub mrożony gotujemy i obieramy ze skórki, ja użyłam bobu z puszki już ugotowanego. Następnie bób rozgniatamy widelcem i dodajemy do kaszy wraz z przyprawami o ziarnami słonecznika i dyni. Mąkę mieszamy z ok 1/2 szklanki wody (konsystencja ciasta naleśnikowego) i dodajemy do kaszy. Całość mieszamy i formujemy płaskie kotleciki. Smażymy na oleju aż się przyrumienią.
Z poprzedniego obiadu zostało mi trochę kaszy gryczanej....co ja piszę - nie trochę... DUŻO:)
i co by tu z niej zrobić... szybki "look" po książkach i jest inspiracja dzięki niezwykłym przepisom
z książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy".:
Dlatego, tak przy okazji wymyślania sposobu na zagospodarowanie kaszy, powstały szaszłyki z kurczaka i tzatziki - jako dodatek do rzeczonej kaszy :)
![]() |
Proszę bardzo oto przepisy 3 w 1:
Szaszłyki z kurczaka
Składniki: pierś z kurczaka, składniki na marynatę: 1/2 filiżanki oliwy, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 4 krople sosu rybnego (opcjonalnie), łyżeczka cukru brązowego, 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kolendry, 1 łyżeczka sumaku (albo sok z cytryny lub to i to), 1/2 łyżeczki chilli, 2 rozgniecione ząbki czosnku.
Przygotowanie: Mięso pokroić w grubą kostkę i zamarynować, włożyć do woreczka foliowego, wymacerować i wstawić do lodówki. Najlepiej gdyby mięso marynowało się co najmniej 2 godziny.
Po wyjęciu z marynaty, nabić na patyczki wraz z czosnkiem - dość luźno. Grillować np. na patelni
grillowej początkowo na dość dużym ogniu potem na mniejszym.
Sos Tzatziki
Składniki: ogórek długi zielony, 2 ząbki czosnku, jogurt najlepiej grecki lub bałkański ewentualnie serek mascarpone, pęczek kopru lub mięta, sok z 1/2 cytryny, sól do smaku, oliwa.
Przygotowanie:Ogórek obrać i zetrzeć na tarce albo na dużych albo na małych oczkach jak lubicie:), odcisnąć sok z ogórka, dodać jogurt, sok z cytryny, czosnek, poszatkowany drobno koper lub miętę. Wymieszać. Na koniec pokropić oliwą.
Kotlety z kaszy gryczanej z bobem
Przepis inspirowany tym z książki ""Przemytnicy marchewki, groszku soczewicy" (czyli przepis na kotlety gryczane z orzechami i sosem pieczarkowym).
Składniki: Ugotowana kasza gryczana, bób zielony ok. 1,5 szklanki, pestki z dyni, pestki ze słonecznika, łyżeczka ziół ulubionych np, szałwi, kozieradki lub kuminu, pieprz do smaku, sól do smaku, mąka groszkowa ok. szklanki (ja użyłam ziemniaczanej 1/2 szklanki).
Przygotowanie: Bób świeży lub mrożony gotujemy i obieramy ze skórki, ja użyłam bobu z puszki już ugotowanego. Następnie bób rozgniatamy widelcem i dodajemy do kaszy wraz z przyprawami o ziarnami słonecznika i dyni. Mąkę mieszamy z ok 1/2 szklanki wody (konsystencja ciasta naleśnikowego) i dodajemy do kaszy. Całość mieszamy i formujemy płaskie kotleciki. Smażymy na oleju aż się przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz