środa, 19 czerwca 2013

Risotto z kurkami

Kto nie kocha kurek? ... 
Proponuję pyszne i aromatyczne risotto ze świeżymi, aromatycznymi kurkami oraz świeżym tymiankiem.
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • świeże kurki ok 200 gram
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula lub 2 - 3 szalotki
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2  łyżki masła
  • ok. szklanki sera tartego typu parmezan lub parmezanu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • bulion warzywny ok. 4 szklanek
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
  1. Kurki oczyścić z piasku i opłukać. Większe sztuki pokroić na mniejsze części.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Rozgrzać patelnię i dodać oleju.  Dodać cebulę i czosnek, krótko poddusić, ale nie zbrązowić.
  4. Do cebuli i czosnku dodać kurki oraz sok z cytryny i podsmażać do momentu kiedy woda z kurek zredukuje się o połowę. Przełożyć do miski.
  5. Na patelnię po kurkach wlać resztę oleju, dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty.
  6. Dodać wino, kiedy płyn się zredukuje podlewać ryż bulionem. Smażyć ok 15 minut.
  7. Do ryżu dodać kurki, wymieszać i smażyć jeszcze ok. 10 minut.
  8. Dodać masło, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz połowę startego sera. Wymieszać, ryż powinien być aksamitny i kremowy.
  9. Risotto podawać posypane tymiankiem i startym parmezanem.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz