Kto nie kocha kurek? ...
Proponuję pyszne i aromatyczne risotto ze świeżymi, aromatycznymi kurkami oraz świeżym tymiankiem.
Składniki:- 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto
- świeże kurki ok 200 gram
- ząbek czosnku
- 1 cebula lub 2 - 3 szalotki
- 3 łyżki oleju
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- ok. szklanki sera tartego typu parmezan lub parmezanu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- bulion warzywny ok. 4 szklanek
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Kurki oczyścić z piasku i opłukać. Większe sztuki pokroić na mniejsze części.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Rozgrzać patelnię i dodać oleju. Dodać cebulę i czosnek, krótko poddusić, ale nie zbrązowić.
- Do cebuli i czosnku dodać kurki oraz sok z cytryny i podsmażać do momentu kiedy woda z kurek zredukuje się o połowę. Przełożyć do miski.
- Na patelnię po kurkach wlać resztę oleju, dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty.
- Dodać wino, kiedy płyn się zredukuje podlewać ryż bulionem. Smażyć ok 15 minut.
- Do ryżu dodać kurki, wymieszać i smażyć jeszcze ok. 10 minut.
- Dodać masło, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz połowę startego sera. Wymieszać, ryż powinien być aksamitny i kremowy.
- Risotto podawać posypane tymiankiem i startym parmezanem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz