Kto z nas nie wspomina z rozrzewnieniem czasów przedszkolnych...?:)
...potrawka z kurczaka z przedszkola ymm yami, nikt nie umiał takiej zrobić jak przedszkolne panie kucharki.
Dlatego postanowiłam sobie przymomnieć te chwile i choć na moment być... - tam.
...Słodka, maślana, cytrynowa z wyraźną nutą kopru...
Świetna z ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem lub tłuczonymi ziemniakami, ja podałam ją z niepaloną (białą) kaszą gryczną.
Składniki (dla 2-3 osób):
Przyznam się, że upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu.
Gotując rosół - mięso, warzywa i wywar wykorzystałam właśnie do potrawki.
Jeśli nie chce wam się gotować bulionu możecie wykorzystać ten z kostki lub bulionetki i w tym wywarze ugotować marchewkę z włoszczyzny i kurczaka do miękkości.
Ale, ale - od początku;)
1. Umyć mięso w zimnej wodzie, umyć włoszczyznę i oczyścić z niepotrzebnych części
2. Mięso zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Pamiętać
aby zebrać szumowiny. Następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i dalej gotować najmniej 1,5 godziny. Na koniec posolić do smaku.
I tak mamy już bulion i ugotowanego kurczaka.
3. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części, pozbawić skóry.
4. Cebulę drobno poszatkować w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju.
5. Do cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka podusić chwilę i podlać bulionem, tak aby ilość płynu była powyżej mięsa ok 2 cm.
6. Dodać masło i sok z cytryny oraz pokrojoną w plasterki młodą marchewkę (kiedy marchew nie jest już młoda zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach).
7. Całość dusić ok 10-15 minut.
8. Jeśli całość jest zbyt rzadka zaprawić mąką
9. Dodać śmietanę i koperek lub inne lubiane zielone dodatki
10. Wymieszać i podawać z tym co kto lubi: ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem, chlebem.......
Smacznego:)
...potrawka z kurczaka z przedszkola ymm yami, nikt nie umiał takiej zrobić jak przedszkolne panie kucharki.
Dlatego postanowiłam sobie przymomnieć te chwile i choć na moment być... - tam.
...Słodka, maślana, cytrynowa z wyraźną nutą kopru...
Świetna z ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem lub tłuczonymi ziemniakami, ja podałam ją z niepaloną (białą) kaszą gryczną.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 2 spore podudzia z kurczaka
- włoszczyzna (ja użyłam młodej bo wiosna)
- 1- 2 łyżki stołowa śmietany do sosów lub 18%
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 2 łyżki stołowe oleju najlepiej rzepakowego
- bulion
- sok wyciścięty z 1 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
- opcjonalnie kilka listków świeżej szałwi (ja użyłam ananasowej)
Przyznam się, że upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu.
Gotując rosół - mięso, warzywa i wywar wykorzystałam właśnie do potrawki.
Jeśli nie chce wam się gotować bulionu możecie wykorzystać ten z kostki lub bulionetki i w tym wywarze ugotować marchewkę z włoszczyzny i kurczaka do miękkości.
Ale, ale - od początku;)
1. Umyć mięso w zimnej wodzie, umyć włoszczyznę i oczyścić z niepotrzebnych części
2. Mięso zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Pamiętać
aby zebrać szumowiny. Następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i dalej gotować najmniej 1,5 godziny. Na koniec posolić do smaku.
I tak mamy już bulion i ugotowanego kurczaka.
3. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części, pozbawić skóry.
4. Cebulę drobno poszatkować w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju.
5. Do cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka podusić chwilę i podlać bulionem, tak aby ilość płynu była powyżej mięsa ok 2 cm.
6. Dodać masło i sok z cytryny oraz pokrojoną w plasterki młodą marchewkę (kiedy marchew nie jest już młoda zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach).
7. Całość dusić ok 10-15 minut.
8. Jeśli całość jest zbyt rzadka zaprawić mąką
9. Dodać śmietanę i koperek lub inne lubiane zielone dodatki
10. Wymieszać i podawać z tym co kto lubi: ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem, chlebem.......
Smacznego:)
rewelacja przepis polecam
OdpowiedzUsuńDzisiaj z niego skorzystam, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńmmm mmmmm ;) dzisiaj na obiad ;)
OdpowiedzUsuńPycha,skorzystałam z przepisu.Miałam kurczaka z rosołu, z którym tak naprawdę nie za bardzo wiedziałam co zrobić.Zrobiłam potrawkę, talerze wylizane do czysta przez moje naprawdę wybredne córcie. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńzaraz wypróbuję....
OdpowiedzUsuńpysznosci,ja i moja rodzina 'lubimy to' :)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbuję, zabieram się do gotowania :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, wczoraj skorzystaliśmy i wyszło przepyszne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny i latwy (dobrzr wytlumaczony) przepis! Dziekuje x
OdpowiedzUsuńdziś wypróbuję ,przepis super opisany:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście nikt nie potrafi zrobić potrawki jak Panie z przedszkola, dzięki wielkie za przypomnienie smaków dzieciństwa :) świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobilam twoj sosik:) Pychotka:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj potrawkę wyszła wyśmienita
OdpowiedzUsuńSuper Polecam
OdpowiedzUsuńja też polecam !!!! doskonałe wykorzystanie kurczaka z zupy, a jaka pychota:) z ryżem mogłabym jeść cały czas ;p
OdpowiedzUsuń